Irán üldözi a Bahá’í hit követőit

(PR Herald http://www.prherald.hu/2013/05/iran-uldozi-a-bahai-hit-kovetoit/)

Irán legnagyobb nem-muszlim vallási kisebbsége – a 300 ezer fős bahá’í közösség –¸folyamatos üldöztetésnek van kitéve szülőhazájában, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy hét ember a közösség vezetői közül 2013. május 14-én tölti szabadságvesztésének ötödik évfordulóját. Mahvash Sabet asszony letartóztatására 2008. március 5-én került sor, majd rá két hónapra (május 14-én) további hat személyt börtönöztek be. Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli és Vahid Tizfahm a “Yaran-i-Iran” néven ismertté vált országos szintű csoport tagjai, és az Iráni Bahá’í Közösségnek segítettek.

A törvénytelenül bebörtönzött hét vallási vezető

A “Yaran-i-Iran” aktivistáinak bebörtönzése és fogva tartása elfogathatatlan körülmények között zajlik, melyek Irán saját törvényeit és szabályzását egyaránt sértik. Elfogásukat követően nem kapták meg a jogot, hogy ügyvédet fogadhassanak és nem láthatták a hozzátartozóikat sem. Húsz hónapig (!) vádemelés nélkül tartották őket fogva, mielőtt 2010. január 12-én kertült sor a tárgyalásra. Az ítéletre várakozva töltött hosszú idő alatt, a szörnyű bánásmód és hátrányos megkülönböztetés közepette, kitalált vádakkal rágalmazták őket, többek közt kémkedéssel, az Iszlám Köztársaság elleni propagandával, valamint illegális szervezet létrehozásával, melyeket mindegyikük teljes egészében és a leghatározottabban visszautasított. Mindezeket a vádakat semmilyen bizonyítékkal nem tudták alátámasztani.

Valódi „bűnük” nem más, mint hogy tagjai a bahá’í hitnek. Ezt a vallást az 1979-es forradalom óta ismét a legkülönfélébb eszközökkel és módszerekkek üldözik Iránban. A hét vallási vezető elleni törvénysértő eljárássorozat az egész Iráni Bahá’í közösség ügye. Az elmúlt 30 évben 202 bahá’í hívőt gyilkoltak meg, több százat törvénytelenül bebörtönözte és több ezer embert fosztottak meg munkahelyeiktől, és az oktatásban való részvétel lehetőségétől. Időnként még a holtakat is meggyalázzák: rendszeresen tönkre teszik a bahá’í sírhelyeket.

Méltatlanul meggyalázott sírok

A helyzet iróniáját az is jól jelzi, hogy a modern Irán jelképe, a teheráni Szabadság Emlékmű, az Azadi Tower tervezője Hossein Amanat 30 éve külföldön kényszerül élni, és hite miatt nem mehet vissza szülőhazájába. A hét bahá’í vezető elleni tárgyalás hat rövid ülés és megfelelőnek nem mondható jogi eljárás után, 2010. június 14.-én zárult, ahol 20 év szabadságvesztésre ítélték őket, ezzel kiváltva az egész világ felháborodását.

Két évvel ezelőtt indult egy másik kezdeményezés is: „Kiemelkedő magyarok az iráni emberi jogokért” projekt, melynek célja, hogy kifejezze a szolidaritást azon irániak iránt, akik üldöztetést szenvednek hitük, politikai meggyőződésük, újságírói kiállásuk, a nők jogainak megvédése, valamint az emberi jogok felvállalása miatt. A projektet az a szilárd meggyőződés vezérli, hogy az emberi jogok megsértése mindenkor elfogadhatatlan. Azáltal, hogy felszínre hozzák az iráni kormányzatnak a saját népe ellen elkövetett jogsértéseit, olyan helyzetet kívánnak teremteni, ahol ezen bűncselekmények hosszú távon nemzetközi figyelemben részesülnek, és nem lehet őket eltagadni. A projekt a bebörtönzött ügyvédek, művészek, vallásos emberek, nők, emberi jogi aktivisták, politikai foglyok, valamint minden egyéb, az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata melletti kiállásáért börtönbüntetést elszenvedő fogoly nevében szólal fel. A projekt keretein belül több kiemelkedő magyar művész, újságíró, politikus, énekes és színész is felszólalt már az Iránban lévő helyzet ellen és az emberi jogok védelme érdekében. A már elkészült videók itt megtekinthetőek: http://www.youtube.com/channel/UCze1P4LHCO84uHV9iceNi3A.

Mindezeket figyelembe véve láthatjuk, hogy elfogathatatlan a helyzet, ahogy a hét bahá’í vezetővel és az Iráni Bahá’Í Közösséggel bánik a saját kormányuk, de ami talán még mindenkiben elgondolkodtatásra adhat okot, hogy még az Iráni Iszlám Köztársaság Alkotmányában foglaltak is világosan látható ellentmondásban vannak mindezekkel:

Tizennégyes cikkely: „Összhangban a szent verssel (“Isten nem tiltja, hogy kedvesen és igazságosan bánjatok azokkal, akik nem harcoltak ellenetek vallásotok miatt, és nem űztek el titeket otthonaitokból.” [60:8]), az Iráni Iszlám Köztársaság kormányának és minden muszlimnak kötelessége, hogy a nem-muszlimokkal az iszlám igazságosság és egyenjogúság etikai normáinak megfelelően bánjanak, tiszteletben tartva emberi jogaikat. Ezen alapelv mindenkire vonatkozik, aki tartózkodik az összeesküvéstől, vagy az iszlám és az Iráni Iszlám Köztársaság elleni tevékenységtől.”

A hét bahá’i vezető bebörtönzésének évfordulójára és a világ figyelmének felhívására a Bahá’í Nemzetközi Közösség egy média kampányt hívott életre 2013. május 5 és 14 között mely, a „Five years too many – Öt év túl sok” nevet kapta.

Budapest lakói is aktívan is támogathatják a kampányt május 11-én (szombaton) 13 órától a Millenáris parkban. Az ott készült képek és szavak segítségével nyílik lehetőségük segíteni az iráni emberi jogok helyzetét. Énekével Kozma Orsi is hozzájárul az esemény programjához és ezzel kifejezi a fontos ügy támogatását.