AZ IRÁNI ÚSZÓNŐ KÁLVÁRIÁJA

„Túl sokat mutatott az úszóruhája”

Egy iráni úszónő – Elham Sadat Asghari –, nehéz kihívást vállalt: olyan sokáig úszni nyílt vízben, amennyire csak lehet, miközben búvárruhát, kabátot és fejkendőt kell viselnie. Mindez még mindig nem elég az iráni sporthatóságoknak, az úszónő azt állítja, azt mondták neki, nem tudták bejegyezni az utolsó úszását, mert „az öltözete túl sokat mutatott”.

 

Elham Sadat Asghari

Iránban a nők általában csak női medencékben versenyeznek, és kizárólag nemzeti bajnokságokon indulnak, külföldön egyáltalán nem vesznek részt versenyseken, elkerülve ezzel, hogy a férfiak meglássák a testüket. Elham Sadat Asghari professzionális úszó, aki szívesebben úszik a tengerben, és többször kérte is a hatóságokat, hogy igazolják a rekorddöntésre tett kísérleteit, amit csak egyszer történt meg, 2008-ban.

A sportolónő elmondta az iráni médiában, hogy 2013. június 11-én, 20 km-t úszott a Kaszpi-tengerben, közel az északi Noshahr-n városához. Az iráni Sportminisztérium képviselői megpróbálták két kilométerrel megrövidíteni a távot, és a végén úgy döntötték, hogy hivatalosan nem regisztrálják az eredményét, mivel „az alakja látható volt, amikor kijött a vízből”. A Sportminisztérium nem nyilatkozik az esetről, és nem válaszol a hozzászólásra tett kérelmekre sem.

A múlt héten több ezer iráni adott hangot a Facebook-on, hogy támogassa Asghari-t. Az alábbi videón (amit a rajongói angolul feliratoztak), köszönetet mond a támogatóinak.

 

 

Egy Asghari-hoz közelálló személy így nyilatkozott: „Nem értem, hogyan tudta volna ennél is jobban eltakarni a testét, mint ahogy most tette.

Elham Sadat Asghari 5 éves korában kezdett el rendszeresen úszni, jelenleg 32 esztendős. 15 éve oktat úszást, mikor elkezdte még csak 17 éves volt. 2008-ban állította fel az első tengeri úszás rekordját, amit akkor még a sportminisztérium is hivatalosan elismert. Ugyanezt az öltözéket viselte akkor, mint most.

2010-ben kezdődtek a problémái, amikor eldöntötte, hogy 3 nap alatt körbeússza a Kish szigetet. A Sportminisztérium képviselői is jelen voltak, hogy megnézzék a rekordkísérletet. Elham még csak 5. km-nél tartott, amikor váratlanul rendőrcsónakok jelentek meg, és kísérni kezdték, miközben durván megsértették. Az ütközés hatására az egyik lábán és a csípőjén is komolyabb sérüléseket szenvedett.

Ezt követően Elham nagyon rossz helyzetbe került. A sérülései meggyógyultak ugyan, de mentálisan nagyon megviselték a történtek. Eldöntötte, hogy búcsút mond az úszásnak. Mi, akik közel állunk hozzá bátorítottuk, hogy folytassa a sportolást. Miután átesett egy terápiás kezelésen, újra kezdte a gyakorlást. Hosszú időn keresztül minden este 5 km-t úszott, és 12 km-t futott.

Július 11-én reggel 5:30-tól délután 2:30-ig odavissza úszott egy külön csak nőknek fenntartott part mentén, elkerülve azt, hogy ismét rendőrségi hajókkal fusson össze. Mindezt a semmiért, mivel a sporthatóságok a végén visszautasították a mutatványa elismerését.

Elham úszó ruházata 6 kg-ot nyomott. Ez a felszerelés búvárkodásra, nem pedig úszásra van tervezve, így aztán ismét fájdalmas horzsolásokat okozott.
Senki nem érti, hogyan tudta volna jobban eltakarni a testét annál, mint ahogy tette.

(Fordította: Balla Diána)