FATWAH A BAHÁ’Í HIT ELLEN

Ayatollah Ali Khamenei legfelsőbb iráni vezető legújabb vallási rendelete (“fatwah”) – hasonlatosan sok múltbéli rendelethez -, ismételten a Bahá’í vallás és követői ellen irányul. A Tasnim iráni hírportál arról számolt be a napokban, hogy Khamenei „deviánsnak és csalónak” nevezte a Bahá’í-okat valamint felszólította az irániakat, hogy „kerüljék a velük való társasági életet!”

Ayatollah Ali Khamenei

Iránban hivatalos tilalmak vannak jelenleg is érvényben a hit követőivel szemben. Ennek az üldöztetésnek a gyökerei az 1860-as évekig nyúlnak vissza, amikor Baha’u’llah - a Bahá’í vallás alapítója -, bejelentette küldetését és kinyilatkoztatta az új hit alapjait.

A Bahá’í vallásban nincs papság. A tanítások kimondják, hogy mindenkinek joga van az igazság független keresésére, a férfiak és nők egyenlők, és folyamatosan beteljesül a különféle vallások és az emberiség magasabb szellemi egysége.

Az 1870-es években Baha’u’llah-t száműzték hazájából a Török Birodalomba, azt remélve, hogy ezzel megfékezhetik tanításai terjedését és követőinek egyre növekvő számát az országban.

Bahá’í világközpontot végül az izraeli Haifában hozták létre, de Iránban a mai napig is rengetek hívő él, immár több generáció óta.

Az iráni állam, és muszlim fanatikus vezetők, akik Mohamedet tartják az utolsó prófétának, mindenféle hamis vádakkal illetik a Bahá’í hit követőit, többek közt azt állítva róluk, hogy „az izraeli kormánynak kémkednek”.

Irán több vallási kisebbség követőinek, például a keresztényeknek és a zsidóknak is megengedi, hogy gyakorolják saját vallásukat, de azokra a muszlimokra, akik más vallásra szeretnének áttérni, nagyon súlyos következmények, akár halálbüntetés is várhat.

2004 óta mintegy 677 Bahá’í-t tartóztattak le Iránban, és jelenleg is mintegy 107 Bahá’í hívő van börtönben a vallása miatt. 550 ember ellen folyik jelenleg is eljárás. A fegyházakban fogva tartottakon kívül letartóztatási parancsot adtak ki azok ellen, akik korábban fellebbeztek, mások évek óta várnak, hogy ügyükben jogerős ítélet szülessen. Sokan nem tudják, hogy mikor kell megkezdeniük börtönbüntetésüket, többen száműzetésbe kényszerültek.

Több ezer embert kérdőre fogtak és megfenyegettek, másokat jogellenesen megfosztották a mindenkit megillető oktatás jogától, saját nyugdíjuktól és megélhetésüktől.

A letartóztatások nagy többségénél egy bizonyos mintát követve, általában ügynökök jelennek meg a Bahá’í-ok otthonában a Hírszerzési Minisztériumtól. Átvizsgálják a lakóhelyiségeket, elkobozható tárgyak után kutatva, majd őrizetbe veszik az ott lakókat.
gyakran még az iskolás gyerekeket is megfigyelés alatt tartják.

A Bahá’í diákok többször találják magukat szembe rágalmazásokkal az iskolai tisztviselőiktől.  A középiskolások sok elnyomást és zaklatást kell kiállniuk, és gyakran kicsapással fenyegetik őket. A hitoktató tanárok gyakran megalázó módon nevetségessé teszik a Bahá’í vallást követő kisgyerekeket.

A Bahá’í hit követői ellen fellépő elnyomás több nemzetközi emberi jogokkal foglalkozó szervezet felháborodását is felkeltette. Nem véletlenül, hiszen a hatóságok támadásai, még az Iszlám Köztársaság Alkotmányában foglaltakkal is –, mely kimondja, hogy: „az Iráni Iszlám Köztársaság kormányának és minden muszlimnak kötelessége, hogy a nem-muszlimokkal az iszlám igazságosság és egyenjogúság etikai normáinak megfelelően bánjanak, tiszteletben tartva emberi jogaikat.”- világosan látható ellentmondásban vannak.