BRUTÁLIS GYILKOSSÁG EGY BAHÁ’Í HÍVŐ ELLEN IRÁNBAN

Mr. Ataollah Rezvani, az iráni Bahá’í közösség egyik jól ismert tagja, gyilkosság áldozatául esett hazájában, Iránban. A szörnyű eset feltehetően 2013. augusztus 24-én történt, Bandar Abbas kikötőváros közelében.

Mr. Ataollah Rezvani

A rendelkezésre álló adatok egyértelművé teszik, hogy a gyilkosság hátterében vallási motivációkból eredő okok rejlenek. Mr. Rezvani tarkóját ért lövésnek esett áldozatul. Holttestére kocsijában találtak rá, közel egy vasútállomáshoz, Bandar Abbas peremén, ugyanabban a városban, ahol családjával élt.

Az eddigi információk arra utalnak, hogy támadói kényszerítették rá, hogy a tetthelyre vezessen.

Mr. Rezvani közismert és közkedvelt ember volt, becsületességével és segítőkészségével kiérdemelte a Bandar Abbas-ban élő emberek szeretetét és tiszteletét. Fiatalemberként mérnöki tanulmányokat folyatott, hite miatt. azonban kizárták az egyetemről, Mindennek ellenére elismert szakértő lett a víztisztítás területén és több vidéki városban is dolgozott. Nemrégiben a Hírszerzési Minisztérium ügynökeinek nyomására és fenyegetéseire elbocsátották a munkahelyéről, ezért víztisztító berendezések eladására kényszerült. Az állami ügynökök azt is elérték, hogy végelegesen elhagyja a korábbi lakóhelyét. A halála előtt i napokban több fenyegető telefonhívást kapott ismeretlen személyektől. Az elmúlt években egy helyi vallási vezető több alkalommal a városban élő Bahá’í-ok elleni uszító beszédet tartott.

Érdemes fontolóra venni, miszerint ez a borzalmas eset talán csak egy folxyamat kezdete. Szörnyű következményei lehetnek annak a vallási rendeletnek is, amit nemrégiben adott ki Irán legfelsőbb vallási vezetője. Ayatollah Ali Khamenei „deviánsnak és csalónak” nevezte a Bahá’í-okat valamint felszólította az irániakat, hogy „kerüljék a velük való társasági életet!” E rendelet és aaz azt követő kijelentések hozzájárulhatnak a Bahá’íok elleni üldözések erősödéséhez és ilyen jellegű tragikus esetek bekövetkezéséhez.