ZAKLATÁS ÉS MEGFÉLEMLÍTÉS

Az iráni hatóságok 14 bahá’í otthont kutattak át rajtaütésszerűen Abadehban. A kormány kihallgatásra idézte be az ott élőket, és arra próbálják kényszeríteni őket, hogy sürgősen hagyják el a várost, különben megeshet, hogy a városlakók halálos támadásával találják szembe magukat.

A razziák és a kihallgatások, egyértelmű célja az, hogy megfélemlítsék az Abadehben élő bahá’íokat és arra ösztönözzék őket, hogy elhagyják a várost. – mondta Diane Ala’i, a Nemzetközi Bahá’í Közösség képviselője az ENSZ-ben.

Az iráni Hírszerzési Minisztérium Shirazi irodájából érkező ügynökök, az Abadehi ügynökökkel együtt 2013. október 13-án indították el a razziákat reggel 8 óra környékén. Az otthonokat átkutatták és bahá’í könyveket, CD-ket, számítógépeket és egyéb tárgyakat, beleértve fényképeket is lefoglaltak.

A kihallgatások során több bahá’í-nak is azt állították, hogy a helyi lakosok „nem szeretnek titeket” és „ha az utcán vagytok, az is lehetséges, hogy a gyerekeiteket megkéselik”.

Diane Ala’i azt mondta, nemhogy nincs bizonyíték arra, hogy az abadehiek a bahá’í-ok ellen vannak, sőt a bahá’í-ok tapasztalatai azt mutatják, ennek pont az ellenkezője igaz.

„Az igazság az, hogy a kormány a bűnös ezekért a fenyegetőzésekért és támadásokért.” – mondja Diane Ala’i – „Az abadehi emberek nem ellenségesek a Bahá’í-okkal, sőt sokan közülük szívesen és szabadon ápoloják a kapcsolataikat.

Az egész országot tekintve, 2005 óta legalább 52 olyan eset volt, hogy iráni bahá’í-t bántalmaztak fizikailag – ezek szinte mindig közvetlenül civil ruhás ügynökök, illetve az egyház egyértelmű fejbujtása után, valamint a kormány befolyása alatt álló média bahá’í-ok ellen hangoló kampányai után történtek.

A legutóbbi abadehi razziák alkalmával minden otthonból legalább egy embert beidézett a Hírszerzési Minisztérium kihallgatásra. Több fiatal is volt a beidézettek között, ráadásul kettenn nem is helyi lakosok voltak, csak rokonlátogatás miatt tartózkodtak a városban.

Az ügynökök arra sürgették a bahá’í-okat, hogy hagyják el a várost „ha támadás ér benneteket az utcán, nem tudjuk garantálni a biztonságotokat.” – számolt be az egyik szem- és fültanú az elhangzottakról.

„Külön aggodalomra ad okot, hogy néhány bekísért fiatalt a tevékenységeikről is faggatták.” – mondta Diane Ala’i –, „másokat meg arra kényszerítették, hogy szerződést írjanak alá, hogy nem fognak más bahá’í-okkal kommunikálni vagy találkozókat tartani a havi egy áhítat találkozón kívül.

Az ügynökök egy boltot is bezártak, mely egy bahá’í tulajdonát képezte, az ajtón pedig egy hivatalos értesítést hagytak, melyen ez állt: „Az üzlet működését leállítottuk, a városi általános és forradalmi ügyészség parancsára”.

Sajnálatos módón – mondta Diane Ala’i – az Abadehben történtek is azt jelzik, hogy az új iráni elnök – Hassan Rouhani –, ígéretei ellenére a helyzet nem javult a bahá’í-ok számára, sőt tovább romlott.

A kormány nem tett lépéseket annak érdekében, hogy bíróság elé állítsák Ataollah Rezvanigyilkosát, akit vallási indítattásból gyilkoltak meg 2013. augusztusban. Több mint száz bahá’í fogoly ül jelenleg is koholt vádak miatt.

Abadeh egy kis város, Közép- Iránba,n, félúton Shiraz és Isfahan között. A városban jelentős a Bahá’í lakosok száma, azonban már ellenük is évek óta folynak anti-bahai tevékenységek.

A múltban például számos Bahá’í talált otthonaik és boltjaik falára vagy ajtajára festett Bahá’í ellens graffitiket. Sok más között például ilyen üzenetekkel: „halál az amerikai és izraeli Bahá’í kémekre” vagy „tisztátalan Bahá’í-ok.”