AZ EMBERI JOGOK IRÁNBAN

Azok után, hogy az ENSZ New York-i közgyűlésén, szeptember 25-i beszédében Hassan Rouhani, Irán elnöke, általános békét és mérsékletességet hirdetett, az egész világ érdeklődve tekint arra, hogyan fog foglalkozni ezután az emberi jogok alapvető kérdésével.

Az elnök hozzászólása előtt pár héttel látott napvilágot az a szörnyű hír, miszerint brutálisan meggyilkoltak egy Bahá’í hívőt Bandar Abbas városához közel, Iránban. Nem véletlen, hogy a Bahá’í Nemzetközi Közösség türelmetlenül várja, hogy milyen gyakorlati lépéseket fogRouhani elnök és kormánya tenni, annak érdekében, hogy orvosolják az emberi jogi sérelmeket, melyeket Irán etnikai és vallási kisebbségeinek kellett elszenvednie, köztük a Bahá’ioknak is.
Reméljük, hogy az elnök lépéseket tesz majd annak érdekében, hogy teljes jogot tulajdonítson a Bahá’íoknak, mint iráni polgárok.” – mondta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség fő képviselője

Első lépésként visszavonhatná a Legfelsőbb Forradalmi Kulturális Tanácsa által kiadott ésAyatollah Khamenei legfőbb vezető által hitelesített 1991-es titkos mandátumban található rendeleteket. Ez a dokumentum szorgalmazza, hogy a Bahá’íok aszerint legyenek kezelve, hogy „fejlődésük és fejlesztéseik blokkolva legyenek”, továbbá olyan rendelkezéseket állít fel, melyeknek célja, hogy felszámolja a Bahá’í közösséget, mint életképes szervezetet, Iránban.

Harmincegy éve az Iráni Iszlám Köztársaság módszeresen üldözi a Bahá’í hívőket, pusztán vallási meggyőződésük miatt, mely békét és engedelmességet hirdet a törvények betartására, ezzel semmi fenyegetést nem jelentve a kormányra.

„Valódi szándékainak első bizonyítéka azzal fog megmutatkozni, hogy hajlandó lesz-e az elnök kiengedni azt a több mint 115 Bahá’í hívőt, akik jelenleg is hamis és koholt vádakkal vannak börtönben hazájukban, Iránban.”

A Magyarországi Bahá’í Közösség is folyamatos aggodalommal figyeli az iráni történéseket. Ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a Magyar Emberi Jogi kormány és nem kormány szervezetek is egyaránt értesüljenek erről a veszélyes helyzetről. Ezzel is támogatni kívánja azt a törekvést, mely arra hivatott, hogy elősegítse minden iráni polgár számára  az alapvető emberi jogok megszerzését.

Remélhetőleg a 68. ENSZ Közgyűlés ismételten elítéli majd Iránt az elkövetett borzalmas emberi jogi sértések miatt, és hogy a magyar kormány továbbra is kiáll az ENSZ emberi jogok védelmében tett döntései mellett, mint ahogy eddig is tette azt.