SANANDAJI VANDALIZMUS

Az iráni bahá’iok üldözésének sokféle formája közül az egyik legszívtelenebb a temetőik szándékos megszentségtelenítése. Ezekben a napokban a sanandaji bahá’í temető egy részét rongálták meg. Nem véletlenül, hiszen az utóbbi években a helyi hatóságok igyekeztek megszerezni és leborotválni a területet, melyet 20 évvel ezelőtt hivatalosan a bahá’iok számára jelöltek ki.

Iráni jelentések szerint 2013. december 12-én reggelre a ravatalozó épületét, egy víztartályt és a temető falait lerombolták.

„– Még nem ismerjük a részleteket, de nyilvánvalónak tűnik, hogy a támadás összefügg a kormány szándékával, hogy kisajátítsa a temető földjét és lebontsa az épületeket és sírokat.” – mondta Diana Ala’i, a Bahá’í Nemzetközi Közösség genfi ENSZ-képviselő.

A bahá’iok jogos tulajdonosai a területnek, és a muszlim szomszédaik is támogatták őket az igyekezetükben, hogy szépítsék a birtokot és környezetét. Egy alkalommal 251 fát is ültettek.

Az utóbbi időben kormányszervek igyekeztek megszerezni a terület tulajdonjogát és egy bírósági ítéletet az épületek és sírok lerombolására. A sanandaji bahá’iok védekeztek a bíróságon, de tiltakozásuk nem tudta megvédeni jogaikat, amint most nyilvánvaló lett.

Ms. Ala’i kijelentette, hogy az eseményt kétségtelenül vallási gyűlölet indokolta.

2005 óta legalább 42 hasonló támadás érte a bahá’í temetőket országszerte, és a sanandaji temetőért folytatott hosszú küzdelmet bahá’í ellenes megnyilvánulások kísérték.

Hassan Rouhani – Irán új elnöke –, megígérte a polgári jogok biztosítását Irán minden polgárának. „– Mi most azt reméljük, hogy most ez ügy azonnali hivatalos vizsgálatát el fogja rendelni, és intézkedni, hogy visszaállítsák a Sanandaj bahá’í közösség jogait.” –nyilatkozta Ms. Ala’i.

Sanandaj kb. 300.000 lakosú, közepes nagyságú város Irán nyugati részén. A bahá’í közösség számos támadással szembesült az elmúlt években. 2011 decemberében kormány ügynökök 12 bahá’í otthont forgattak fel, bahá’í könyveket, számítógépeket, mobil-telefonokat, sőt gyereknaplókat elkobozva.

2007-ben a temetőt rongálták meg, és gyűlölködő graffitiket írtak a falra, mint „Halál a bahá’iokra!” vagy „A bahá’iok tisztátalanok”.

Ugyanakkor igaz, hogy a bahá’iok jelentős támogatást kaptak a lakosoktól a temetőjük szépítésével kapcsolatban. Egy alkalommal még a Természeti Források Irodája javasolta a bahá’ioknak, hogy a temetővel határos közösségi területeken is ültessenek fákat, így növelve a városi zöld zónát. Ennek hatására Sanandaj többnyire szunnita muszlim lakossága tisztelettel tekintett a helyre, mint a bahá’iok békés együttélésének jelképére a városban.

Jellemző, hogy a helyi hatóságok csak a szépítő faültetési folyamat után kezdték visszakövetelni a területet.