TEMETŐGYALÁZÁS

A világszerte megnyilvánult felháborodás dacára az Iráni Forradalmi Gárda folytatja a történelmi bahá’í temető feldúlását Sirázban. A rombolás – a szerkesztőségünk tudósítója szerint – a városi hatóságok engedélye nélkül történik, változatlanul folytatódik. Ironikus módon Hassan Rouhani elnök vallási és etnikai kisebbségi tanácsadója múlt pénteken egy sirázi zsinagógában beszélve felszólította az irániakat a vallási kisebbségek jogainak tiszteletére, miközben a forradalmi gárdisták folytatták a rombolást a város másik részében.

Az egész világon a jó érzésű emberek a felháborodás lesújtó kifejezéseit hallatják a médiában, különösen sok iráni az országon belül és kívül, akik elítélik ezt a szánalmas tettet.” – nyilatkozta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség főképviselője az ENSZ-nél. Egyre több iráni fogalmazza meg a véleményét, dühösen reagálva, online fejezik ki az indulataikat.

„– Síita muszlim vagyok, de most a vallásom igen próbára tesz, mivel egy másik vallás temetőjét rombolják le” – írta valaki válaszul a Rádió Farda iráni hírportál egyik történetére. „– Mr. Rouhani, kérem, ébredjen fel végre az álmodozásokból!”

A Facebook egyik perzsa nyelvű oldalán (mely ráadásul épp az állampolgári szellemet hivatott erősíteni), valaki elhelyezett egy cikket a sirázi temetőrombolásról, hozzáfűzve, hogy elképzelhetetlen, hogy bárki is – legyen kormánypárti vagy ellenzéki, vallásos vagy ateista –, egy ilyen akciót helyeseljen. „– Közületek ki támogatna ilyen cselekedetet, mint amilyet az Iszlám Köztársaság követ el bahá’í honfitársaink ellen?”

A temetőrombolás helyszíne történelmi jelentőségű. 950 bahá’í van itt eltemetve, közöttük az a tíz nő, akiket 1983-ban felakasztottak, mert nem tagadták meg bahá’í hitüket. Ez a mostani temetőgyalázás nem csak törvénytelen, de erkölcsileg is mélyen felháborító.

Mivel a hírcsatornákon és online közösségi portálokon a hírt napok óta széles körben vitatják és kommentelik, Ms. Dugal felhívta a nemzetközi közösséget, hogy továbbra is emeljék fel hangjukat a Gárda akciója ellen, remélve, hogy ez az iráni hatóságokat arra indítja, hogy keményebben nyomást gyakoroljanak a rombolás megállítására.

„– Miután az elnök saját tanácsadója járja az országot a vallási kisebbségek tiszteletére szólítva, azt remélnénk, hogy Rouhani elnök maga is közbelép és ráveszi a Forradalmi Gárdát a gyalázat befejezésére.” – jelentette ki Nemzetközi Közösség főképviselője.

A temetőrombolásáról akkor terjedt el a hír május elsején, miután a Bahá’í Nemzetközi Közösség megtudta, hogy a Forradalmi Gárda április végén kb. 200 m2 nagyságú területet felásott, és körülbelül ötven teherautó vonult fel a föld elszállítására.

Azóta megtudtuk, hogy az illetékes városi hatóságok nem adtak ki engedélyt a földmunkálatokra, ami a törvényes eljárás feltétele lett volna. A Forradalmi Gárda három éve tulajdonába vette a területet és bejelentette egy kulturális és sport-létesítmény tervét, figyelmen kívül hagyva a törvényes előírásokat.

Ali Younesi – Hassan Rouhani elnök vallási és etnikai kisebbségi külön tanácsadója –, egy sirázi zsinagógába látogatva vallási toleranciára intett, szemtanúk beszámolók szerint azt mondta: „– Irán minden iráni polgáré, minden kisebbségi csoporté is, és mindnek jogában áll, hogy békében éljen a többiekkel.” Azt is hozzátette: „– Senkinek sincs joga ahhoz, hogy a kisebbségek jogait megsértse.”

Ms. Dugal megjegyezte, hogy Mr. Younesi szavai – úgy tűnik – gúnyt űznek a kormány tehetetlenségéből a Forradalmi Gárdával szemben.

„– Amíg Hassan Rouhani elnöki főtanácsadója felhívja az irániakat a vallási kisebbségek jogainak tiszteletben tartására – ráadásul egy zsidó szent helyen –, addig a Forradalmi Gárda keményen dolgozik a város másik részében, hogy lerombolja egy vallási kisebbségi csoport szent helyét.” – mondta Ms. Dugal.

A politikai cinizmus és az igazságtalanság – úgy tűnik – határtalan.